24 Nisan 2025
Yozgat Çadırardıç Köyü
Köşe Yazıları

Nerede Kalmıştık!.

Bir önceki yazımda ağırlıklı olarak kendimi tanıtmaya çalışmıştım. Bu yazımda köyümüzün çocukluğumda olan yaşantısından kısa kısa anektodlar ile anlatmaya çalışacağım.

Öncelikle köyümüz çok sulak bir araziye sahipti. Karalar köyünün üstünden başlayarak Akdere diye bilinen bölgeye kadar bir alan bahçe ekimi için kullanılıyordu. Su o kadar çok akıyordu ki köyün altında üç tane su değirmeni vardı.

Sulanabilir tarlaların yarısı aşağı senesi diyerek köyün altından güllük bitimine kadar bir yıl ekilir, ertesi yıl buğday ekimi yapılırdı. Aynı şekilde yukarı senesi diyerek Akdere’den başlayıp köye kadar bahçe ekilirdi. Ertesi yıl buğday arpa ekilirdi.

Sulanabilir yerlere ağırlıklı fasulye, patates, soğan, turp, kabak ekimi yapılırdı. Fazla meyve ağacı yoktu. Olan meyve ağaçları da birkaç aileye aitti. Elde edilen patates, kuru fasulye Sungurlu pazarında satılır yıllık ihtiyaçlar alınırdı.

Önceleri Sungurlu ya Çarşamba gününden Kertme den Çukurlu, Kemallı üzerinden 5-6 saat süren yaya yolculuğu ile gidilir, o akşam Han da kalınıp ertesi gün satılacak olan ürünler satılarak Özellikle Manifaturacı  gibi mağazalara olan borçlar ödenir, yeniden borçlanarak ya da peşin ihtiyaçlar alınarak aynı güzergahtan
köye gelinirdi.

Daha sonraları Karalar Köyünden Hacı Osman’ ın kamyonu ile gidilmeye, daha sonrada köyde traktörlerin olması ile onunla sungurluya gidip gelinmeye başlandı. Köyde hayvancılık sadece ailenin ihtiyacı olan sü,t yoğurt ,yağ, peynir yapmak için yapılırdı. Köyümüzde ağırlıklı küçükbaş hayvan besleyen Akdere diye mevkiinde iki adet kom var idi. Yağ peynir gibi ürünlerini Sungurlu’ya götürüp satarlardı.

Bahçeler kumluçeşmenin hemen altından itibaren çay üzerine yapılan bent ve arklarla sulanır idi. Sırası gelen bahçesini sular, sırası gelene devir yapardı. Ara sıra da su kavgası olurdu. Öz den akan su temiz ve berrak olmasından un, bulgur, yarma yapılacak buğdaylar veya ekinler suyun içine serilen çul içerisinde yıkanır yine kendir ve kıl dan dokunan çullar üzerinde kurutulurdu. Tabii bulgur yapılacak olanlar hemen büyük kazanlarda kaynatılır yine aynı yöntemle kurutulurdu. Kurutulan buğdaylardan un yapılacak olanlar sekleme konularak değirmene götürüp sıraya girilirdi.

Bir sonraki yazıda buluşmak dileğiyle sağlıcakla kalın. 22 Ocak 2022

Related posts

Memleketim ve Ben…

Musa EKER

Köyümüzle İlgili Yazılarıyla Çok Yakında Burada!…

Musa EKER
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x